h

Verkiezingsprogramma

11 februari 2010

Verkiezingsprogramma

Hieronder vindt u ons verkiezingsprogramma.

Inhoud

  1. Voorwoord
  2. Werk, economie en sociale zekerheid
  3. Gezondheidszorg en welzijn
  4. Wonen; beheer en leefbaarheid
  5. Natuur en Milieu
  6. Verkeer en Vervoer
  7. Cultuur ; kunst , sport en vrije tijd
  8. Samenleven; jong , oud , gehandicapt , oude en nieuwe Nederlanders
  9. Geld
  10. Waar staat de SP Hof van Twente voor ?

Voorwoord
Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de Socialistische Partij (SP) afdeling Hof van Twente. Dit programma vermeldt de zaken waar de SP de komende vier jaar jaar voor staat. Na twee raadsperiodes niet aan de verkiezingen te hebben deelgenomen , verschijnt ze nu in de Hof weer aan het front. Velen van u kennen de SP al en dan vaak juist van situaties buiten de gemeenteraad. SP-ers, die voor de mensen opkomen , die in een zwakke positie verkeren of daarin dreigen terecht te komen. Maar de SP komt ook op voor ZZP-ers die in door de huidige crisis in de problemen zijn gekomen.Bovendien ondersteunt de SP niet alleen haar eigen acties , maar ook de plannen voor een meer rechtvaardige en socialere samenleving.Ook in de achterliggende periodes, toen we geen zitting hadden in de gemeenteraad.
Acties voor zowel als voor de gemeentelijk herindeling

  1. Allereerst de strijd tegen asbest in een tijd , dat de asbestproblematiek nog door menig "deskundige" en politici werd gebagatelliseerd of zelfs naar het rijk der fabelen werd verwezen. Ondertussen staat de SP er niet meer alleen voor , wordt door de gehele Hof grondig gesaneerd en worden mede door inspanningen van de SP vergoedingen aan de slachtoffers toegewezen.
  2. De SP verzette zich vanaf het begin tegen de onnodige sloop van betaalbare huurwoningen
  3. Als eerste politieke partij werden door de SP acties op touw gezet tegen megabungalowpark op de Herikerberg. Inmiddels is het plan in de raad weggestemd.
  4. De SP heeft actie gevoerd tegen verplaatsing van de huisartsenzorg in de avonden en weekeinden naar het SMT in Hengelo en pleit nog steeds voor een huisartsenzorg buiten kantooruren in het medisch centrum de Olifant.Dit zou voor de meeste bewoners in de Hof van Twente de ideale oplossing zijn.
  5. De SP voerde actie tegen de invoering van het huidige zorgstelsel onder het motto Zorg Geen Markt en Stop de Uitverkoop van de Thuiszorg.
  6. De SP hield een handtekeningenactie op de markten in de Hof van Twente tegen de aandelenverkoop van Essent. De SP vindt dat energiebedrijven in publieke handen moet blijven.
  7. De laatste actie van de SP afdeling Hof van Twente was de huis aan huis verspreiding van de ZO - krant waarin werd ingegaan op de grove wiize van AOW - leeftijdsverhoging door het huidige kabinet

In tegenstelling tot de meeste andere politieke partijen blijft de SP ook buiten de verkiezingstijd actief. Zowel binnen als buiten de gemeenteraad. Met een stem op de SP, stemt men dus op 3 maart een partij waar men ook na 3 maart nog wat aan heeft. De SP wil dat de Hof van Twente een gemeente is waar de inwoners in alle woonkernen zich thuis voelen.

Werk , economie en sociale zekerheid

SPeerpunten

Het scheppen van voldoende werkgelegenheid (Vooral MBO - en LBO- niveau)

Behoud en uitbreiding echte sociale Sociale Werkvoorziening in regioverband

Investeringen ten behoeve van de lokale werkgelegenheid

Bestaande financieringsstructuren doorbreken en geld op andere wijze doorbreken

Ondanks een toegenomen welvaart zijn er nog steeds mensen afhankelijk van een voedselbank.Mensen met een miniuminkomen willen we ondersteunen,zodat zij en hun kinderen niet verder op achterstand komen. Dit kan door andere keuzes te maken. De SP wil investeren in onderewijs , jeugd en werkgelegenheid en onderwijs en wil daarnaast stimuleren dat meer mensen met een miniuminkomen gebruik gaan maken van de aanwezig sociale voorzieningen die er zijn (zoals het participatiefonds).

De SP wil zich vooral strerk maken voor het scheppen van voldoende werkgelegenheid op LBO - en MBO- niveau. Daarvoor moet er geïnvesteerd / gesubsidieerd worden in openbare werkprojecten , bouwprojecten in de sociale woningbouw en kleinschalige bedrijvigheid. Daarbij kan ook het verlagen van bouwgrondprijzen mde bijdragen aan een grotere werkgelegenheid. Openbare projecten dienen zoveel mogelijk aan de lokale ondernemers te worden gegund.

De SP is voor het behoud en uitbreiding voor een echte sociale creëren van een (kantoren)bedrijvenpark , alwaar zich (jonge , startende) ondernemers kunnen vestigen. Voorzover startende ondernemers in de Hof van Twente woonachtend , wijken zij nu vaak uit naar Almelo , Hengelo of Enschede. De Hof van Twente zou dit via investeringsmaatregelen kunnen promoten en samen kunnen werken met bedrijven zoals woningcorporaties , die hierin participeren.

Ook aanmoedigingspremies voor "twijfelende" starters en voor bedrijven die jonge (LBO -ers en MBO-ers) werknemers in dienst nemen dragen bij aan het vergroten van de werkgelegenheid.Voor ouderen (boven 40 -45 jaar) dienen extra werkstimuleringsmaatregelen getroffen te worden.

Starters lopen vaak tegen een woud van formulieren in het kader van wet en regelgeving aan hetgeen een remmende werking heeft. In het kader van "minder regels , meer doen" wil de SP dat het woud aan formulieren zoveel mogelijk wordt beperkt , waardoor de starter het echt makkelijk wordt gemaakt om te kunnen starten.

De SP is voor autovrij maken van de centra in de kernen Goor en Delden (zie ook wonen en omgeving). Een autovrij centrum moet tot stand komen in goed overleg met de ondernemersverenigingen dit omdat de SP het voortbestaan van de kleine detailhandel belangrijk vindt.

Kortom de gemeente moet de financieringsstructuren durven te doorbreken om het geld op een andere wijze te besteden.

Gezondheidszorg , welzijn en onderwijs

SPeerpunten

Geen aanbesteding thuiszorg

Voldoende en juiste zorg thuis

Noodzakelijke zorg in de buurt

Stop overmatig gebruik genotsmiddelen

De Hof van Twente heeft een bevolking waarbij een groot deel tot de ouderen behoort. We leven langer en gezonder. De regering en mensen thuis kiezen ervoor om met de noodzakelijk zorg langer in eigen huis en omgeving te kunnen wonen. Deze thuiszorg moet er dan wel zijn; in voldoende mate , goed gekwalificeerd en verantwoordelijk.

Met de nieuwe initatiefwet van de SP is het voor de gemeente niet meer nodig de thuiszorg aan te besteden. Het is belangrijk goede afspraken te maken met een of meerdere partners waarbij het geld van de gemeente zoveel mogelijk terecht komt "op de vloer" en niet bij de "overhead" (gebouwen , managers en directeuren). Alle burgers van de Hof van Twente zullen daarbij profijt hebben. Tevens heeft de SP aandacht voor de werknemers in de zorg. De gemeete heeft een toezichthoudende rol waarbij het gaat om kwaliteit en kwantiteit.

Ook is het van belang dat noodzakelijk zorg direct, dichtbij en goed toegankelijk is.Bijvoorbeeld door het uitbreiden van het aantal poliklinieken in Goor. Ziekenhuizen en huisarsten dragen hierin hun verantwoordelijkheid. Noodzakelijk zorg wordt geleverd door professionals en niet door vrijwilligers. De SP stimuleert mensen die interesse hebben in de zorg zich kunnen scholen en gewoon in dienst kunnen treden van een instelling om hun beroep uit te oefenen. Voor instellingen is het van belang om voldoende handen aan bed te hebben.

Bij het vertrekken van voorzieningen vindt de SP zorg op maat belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld voor ene persoon een scootmobiel zijn en voor de ander een elektrische fiets. Niet meer aanbodgericht denken maar vraaggericht , voldoen aan de behoefte van het individu !

Mantelzorg wordt steeds belangrijker naarmate mensen langer thuis blijven wonen. De SP vindt dat de gemeente mantelzorgers moet ondersteunen , faciliteren en daar waar nodig ontlasten.

De SP vindt dat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) meer aandacht verdient. De onderlinge samenhang van de verschillende programma's kunnen beter op elkaar worden afgestemd waardoor er meer winst is te behalen voor zowel de burger als voor de gemeente. Met het project De Kanteling is een goede start gemaakt.

Het alcoholgebruik onder jongeren vraagt veel aandacht. Alcohol heeft een zeer slechte invloed op de ontwikkeling van sociale vaardigheden; vaardigheden die we ons hele leven nodig zullen hebben en waar een grote knik in komt als we niets aan het alcoholprobleem doen. De gemeente heeft een belangrijk taak ouders en jongeren voor te lichten over de schadelijke effecten van alcohol , roken , drugs en overgewicht. Preventie is een belangrijke taak van de gemeente. De Sp vindt dat de gemeente moet investeren in voorlichting waardoor achteraf veel schade kan worden voorkomen. De aanvullende middelen die aan het basisonderwijs worden besteed in het kader van het "lokaal onderwijsbeleid" , moeten hierin voorzien.
Naast preventie inzake "genotsmiddelen" is de SP van mening dat weerbaarheidtrainingen in het onderwijs gefaciliteerd moeten worden. Door de jongeren al op jonge weerbaar te maken , kan "meeloopgedrag" worden voorkomen. Ook dient het pestgedrag voldoende aandracht te krijgen.

De SP vindt dat het centrum Jeugd en Gezin een praktische instelling moet worden waar problemen ook daadwerkelijk opgelost kunnen worden. Het moet niet een tussenstation zijn vor kinderen en ouderen zodat ze slechts in een andere wachtlokaal zitten.Dit is de vrees van veel jeugdhulpverleners ; pyschosociale zorg verdient veel aandacht en tijd.`

Wonen: beheer en leefbaarheid

SPeerpunten

Goed en betaalbaar wonen voor iedereen

Geen maar renovatie van technisch bruikbare huurwoningen

Uniforme handhaving en toekenning (bouw)vergunningen

Afstandsverklaring bij samenwerking mega projecten

Wonen is meer dan een dak boven je hoofd.De SP wil leefbare wijken , kernen en buurtschappen , nu en in de toekomst.Daarvoor is een evenwichtige bouw van de buurten nodig.De SP vindt dat de gemeente een belangrijke taak heeft voor de inrichting van onze leef - en woonomgeving. Kleinschaligheid , geen sociale tweedeling en voldoende basisvoorzieningen zoals zorginstellingen , scholen , winkels , kinderopvang en voldoende groen.
Het begrip " sociale volkshuisvesting " lijkt een besmet begrip te zijn geworden. De meeste nadruk ligt nog steeds op de mensen met een ruime beurs , die graag meer ruimte en luxe willen , terwijl ongeveer de helft van de bevolking afhankelijk is en blijft van de sociale woningbouw. De SP vindt dan ook van groot belang dat de sociale huisvesting niet verder in de knel komt. De gemeente moet de woningbouwcorporaties steeds opnieuw op hun maatschappijk taak en plichten wijzen en zelf de regie houden over onze woonkernen en omgeving.

De SP gebruikt hiervoor het principe van delen van verantwoordelijkheid en dus ook van inwoners en professionals , waarbij menselijk maat en kleinschaligheid centraal staat. De jaarlijkes uitvoeringsplannen per wijk en buurtschap geven de gemeente de kans om actief metb de burgers in contact te komen en te horen wat er onder hen leeft.
Informatiebijeenkomsten en persoonlijke gesprekken maken de plannen alleen maar helderder en beter.
De kerngroepteams die bij wijze van proef in het leven zijn geroepen moeten worden voorgezet.
De teams moeten dusdanig zijn samengesteld dat het antwoord kan geven op vragen/behoeften. Aan de huidge teams zou . indien dat nodig blijkt ,iemand uit het opbouwwerk / jeugdzorg moeten worden toegevoegd.

De huren zijn de laatste tien jaar enorm gestegen (50% in tien jaar tijd !) Lonen en uitkeringen zijn hierbij achtergebleven. We vinden daarom 0 % verhoging in de komende periode voldoende.

Bestemmingsplannen geven de burger rechtszekerheid voor hun leefomgeving. Vrijstellinsprocedures mogen alleen met grote zorgvuldigheid worden toegepast. Voor een gezonde leefomgeving zijn vergunningen en de controle erop belangrijk. De gemeentelijke Bouw - en Woningtoezicht dient daarbij uniform te handelen.

De door de gemeente genomen maatregelen , waaronder het inschakelen van een bijzonder opsporingsambtenaar , die toezicht houdt op hondenpoep overlast , is een flinke stap in de goede richting. Naast deze maatregelen is de SP van mening dat het indien het noodzakelijk is er meer kleine uitlaatveldjes verspreid over alle kernen moeten worden aangelegd en hondenpoepbakken moeten worden opgehangen om het probleem optimaal aan te pakken.

Bij de herstructurering van oude wijken is het erg belangrijk dat de aanwezige sociale samenhang niet verdwijnt. De gemeente moet de regie houden en voert samen met de woningcoporatie(s) en de bewoners de herstructurering uit. De huidige kredietcrisis heeft de woningbouw geen goed gedaan , maar reeds daarvoor waren de gemeente en woningbouwcoporaties de grip op de woningbouw kwijt. Door de stijgende (huur)huizenprijzen steeds ook het het aantal mensen dat van plan was te kopen , maar dit niet (meer) konden betalen. Reden om juist meer betaalbare woningen te bouwen. Het goed blijven monitoren van de ontwikkelingen op de woningmarkt is daarbij belangrijk. De relatiteit is dat de Hof van Twente een van de meeste vergrijzende gemeentes is. De verwachting is dat de vraag naar seniorenwoningen zal toenemen en het bouwprogramma dient daar op afgestemd te worden. Maar ook het woningaanbod voor jongeren en starters moet blijven voldoen. Als loopt men de kans dat jongeren voorgoed uit de gemeente vertrekken.

De SP vindt dat het huidige sloopbeleid en wil sociale die technisch daarvoor geschikt zijn , zoveel mogelijk renoveren. juist dit draagt bij aan de verbeterimng van het woongenot: een gemeenschappelijk belang voor huurder en verhuurder. Met de verkoop van huurwoningen wil de SP voorzichtig omgaan, zeker nu er steeds minder huurwoningen gebouwd worden.

Er moet gestreefd worden naar betaalbare huurwoningen ( beneden de huursubsidiegrens). Bij problemen bij schadeclaims (en verhuispremies) van coporaties , waarmee vertrekkende huurders geconfroteerd worden, zou de gemeente een bemiddelende rol moeten kunnen spelen. De huurder hoeft dan niet (direct) naar de kantonrechter te stappen.

De SP vindt van belang dat de regie van grote porjecten in handen van de gemeente is. Als een gemeente een samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van de planvorming sluit met de projectontwikkelaar (zoals bij het inmiddels afgewezen meag bungalowpark bijj de Herikerberg) dient er daarbij altijd vooraf een afstandsverklaring door de partijen afgesloten te worden. Deze verklaring houdt in dat de projectontwikkelaar / gemeente bij het niet doorgaan van het (eventueel aan een termijn gebonden) project in elk stadium van de samenwerking en om welke reden dan ook geen enkele genoegdoening of schadeloosstelling kan worden geëist door een van de betrokken partijen.

Behoud van de leefbaarheid en de sociale samenhang in buurtschappen en kleine kernen is van groot belang. Basisscholen hebben een spilfunctie in de buurtschappen en kleine kernen. Brede scholen ontstaan hier van nature en en de buurtschapcentra die de ontmoetingsplek zijn , zijn vaak geconcentreerd rond de basisscholen. De Sp vindt belangrijk dat de basischolen in de buurtschappen zolang mogelijk blijven bestaan, mits de kwaliteit van het onderwijs op peil kan blijven. Voorafgaande de basisschool gaan bijne alle kinderen naar de peuterspeelzaal of naar de kinderopvang. Het peuterspeelzaalwerk komt onder druk te staan omdat er minder kinderen worden geboren en de vergrijzing op het platteland toeneemt. De SP vindt dat er in buurschappen en kleine kernen intensief aan een voorschoolse voorzienning moeten worden gewerkt. De samenwerking van peuterspeelzaal , kinderopvang en basisschool is hierin van groot belang. Zij maken professionele en betaalbare opvang dicht bij huis mogelijk voor alle kinderen van 0 - 4 in de hele Hof. De SP vindt dat de gemeente hier een regierol heeft en het niet moet overlaten aan de instellingen zelf.

Natuur en milieu

SPeerpunten

Behoud en versterken van de groene gebieden t.b.v kleine recreactie

Weren van mega bungalowpark en intensieve veehouderij

Herinvoeren ophalen grofvuil twee keer per jaar

Stimulering biologische landbouw en veeteelt

Bewoners van de Hof van Twente hechten veel waarde aan een groene woonomgeving en bezuiningen hierop worden niet gewaadeerd. Behoud van openbaar groen levert niet alleen een prettig leefomgeving op , maar is ook belangrijk voor plant en dier. Bewoners moeten/ kunnen een rol krijgen bij onderhoud en het natuurlijke beheer van groen. Groen moet nadrukkelijk een deel uitmaken van het stads/dorpsbeeld.

Het riviertje de Regge wordt op dit moment door het waterschap Regge - en Dinkel aangepakt. Hierbij wordt de waterloop in oorspronkelijk staat hersteld en de bodem gereinigd. Dit gebeurt in samenspraak met de gemeente en de betrokken bewoners. De SP juicht dit toe.

In onze visie is het belangrijk bouwprojecten , wegen , e.de in principe aan te passen aan het groen en niet omgekeerd. Bomen mogen alleen worden gekapt als het echt niet anders kan en ze niet meer te redden zijn . De gemeente dient zo weinig chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken in het groenonderhoud en continu na te gaan wat het meest milieuvriendelijk alternatief is.

Het behoud van het Twentse landschap is belangrijk. De SP vindt dat het verlies van landschap geen middel mag zijn voor economische groei. Een duurzaam beheer van het landschap moet worden nagestreefd.
De SP Hof van Twente hecht grote waarde aan het behouden en versterken van de huidige groene buitengebieden in onze gemeente ter behoeve van kleinschalige recreactie en toerisme. Toeristen komen naar de Hof vanwege kelinschaligheid , het behouden lanschap en natuur. Deze Twentse kwaliteiten ondersteunt de SP zeer.

De SP realiseert zich goed dat boeren te maken hebben met veel wet- en regelgeving. Echter toenemende intensieve veehouderij als reactie om het inkomen gezond te houden , vindt dat de SP niet het juiste middel. De (intensie) bioindustrie moet worden terug gedrongen en plaast maken voor biologische veehouderij. Op deze manier zal de boer ook een fatsoenlijk inkomen overhouden. Steeds meer boeren merken dat het finacieel uit en kan en dat "boeren" daardoor weer leuk wordt.
De SP wil de boerengezinsbedrijven behouden , omdat daarmee ook het beheer en de leefbaarheid van het platteland behouden blijft. Boer en consument moeten weer dichterbij elkaar komen. De gemeente dient daarom biologische landbouw aan te moedigen en argrariërs te ondersteunen die ermee willen beginnen.

Verkeer en vervoer

SPeerpunten

Veilige en duidelijke verkeersregelingen/maatregelen

Een autovrij Goors en Deldens centrum

In principe geen uitbreiding infrastructuur

De woonkernen zijn gebaat bij geloofwaardige en duidelijke verkeersregels. Ongeloofwaardig is op dit moment bijvoorbeeld de 30 km zone in de bouwde kom van Goor tussen de Diepenheimse burg en de spoorweg -overgang aan de Diepenheimse weg. Het verkeersbeleid dient volgens de SP te worden verbeterd. Dit om onder andere de veiligheid bij scholen en in de kernen te verbeteren. Mensen met rollators en rolstoelen worden soms gedwongen om de rijweg op te gaan, omdat het trottoir (deels) geblokkeerd is door auto's. De SP is voor een parkeer verbod in de Grotestraat en het centrum van Goor ( van de ABN tot de H. Heyermansstraat). Dit voor de veiligheid en om het aantrekkelijk te maken voor het winkelend publiek. Idem dito voor de Langestraat in het centrum van Delden.
Beleid met betrekking tot toegankelijkheid van openbare ruimtes moet worden gehandhaafd.

Maatregelen als 30 -kilometerzones , wegsluizen en beperkt vrachtverkeer verhogen en verbeteren meestal de de veiligheid en leefbaarheid in de wijken en dienen waarnodig te worden toegepast.

Cultuur , kunst , sport , vrije tijd

SPeerpunt

Lage drempel sport , kunst en cultuur

Vrije tijd is voor iedereen belangrijk. Dat wordt door iedereen op zijn eigen manier ingevuld. Sporten is belangrijk ; wie jong begint met sporten heeft later minder kans op overgewicht en suikerziekte. De gemeente moet erop toezien dat de sporten voor iedereen toegangelijk zijn. Veel mensen genieten van kunst en cultuur ; dit moet laagdrempelig blijven zoals een bibliotheek en de bekende straatfestivals. Goedkope recreactiemogelijkeheden , zoals open podia moeten gestimuleerd en beschermd worden. De Twentse cultuur leent zich daarvoor, omdat ze zeer divers is.

Samenleven ; jong , oud , gehandicapt , oude en nieuwe Nederlanders

SPeerpunt

Actief burgerschap stimuleren

Iedereen is ooit geboren en niemand weet hoe zijn of haar leven zal lopen. Dat geldt voor iedereen. Samenleven is elkaar dingen gunnen; elkaar opvangen in moeilijke tijden. Maar problemen delen bij opvoeding. Niet bang zijn dat je het niet "goed" doet. Opvoeden is moeilijk en waarom zou je alles zelf het beste weten ? Opvoeden doe je niet alleen ; kinderen blijven bij opa en oma , de kinderopvang , oppas , school, sport. Iedereen op op zijn manier een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat er een veilig omgeving er is. Een omgeving speelmogelijkheden , bankjes , voetbalveldjes. Waar iedereen terecht kan. Veilig omdat je niet gepest wordt of wordt aangekeken op de kleding die je draagt, op je geloof. We zijn allemaal verantwoordelijk voor een open en verdraagzame gemeente. We moeten zelf opletten of mensen niet vereenzamen of zich nog wel zich prettig voelen op de plek waar ze wonen. De SP wil actief burger stimuleren en integratie van verschillende doelgroepen bevorderen.
Mensen met een handicap of een beperking zijn ook onze samenleving ; juist zij zijn meer aangewezen op speciaal onderwijs , extra zorg , en aangepast werk. De SP wil eraan bijdragen dat deze voorzieningen blijven bestaan.
Hoe we met elkaar omgaan is zo belangrijk dat daar in het onderwijs al veel aandacht aan besteed moet worden. Wat is het belang van een democratische samenleving ; een samenleving waarbij elkaars opvattingen en belangen respecteren.

De SP vindt dat in het onderwijs aandacht moet worden besteed aan omgangsvormen. In een democratie is het van belang een samenleving te creëren , waarbij opvattingen en belangen van een ander worden gerespecteerd.

Waar staat de SP Hof van Twente voor ?

Wat willen we ? Meer neo-liberalisme en verdere uitholling van de sociale waarden of samenwerking gemeenschappelijke (gemeentelijke) sociale rechtvaardigheid als doel ? Wij willen de menselijke maat als organisatiebeginsel met een publieke sector die levert wat ze moet leveren. Een georganiseerde solidariteit als antwoord op het lot dat ons allen evenredig kan treffen. Wij willen een echt sociaal beleid. Sociaal betekent : " betrekking hebben op de maatschappij, op het welzijn daarvan". Ook aandacht , vertrouwen en verantwoordelijkheid passen bij het woord sociaal. Het is kleinschaligheid in de buurt , in de omgeving , in de familiekring en bij vrienden. Grootschalig waarbij het gaat om werkgevers en werknemers , natuur , klimaat en water en landschap. Sociaal beleid betekent: " met en voor elkaar zorgen binnen het vermogen van een ieder waar ook een ieder een eigen verantwoordelijkheid heeft" . Alleen vanuit die gezamelijke verantwoordelijkheid creëren we een sociaal beleid.
De SP wil beleid dat aansluit bij de behoeften van de mensen en geen beleid maken dat alleen de overheid beter uitkomt. Vanuit de gezamelijke verantwoordelijkheid kaders stellen waarbinnen beleid ontwikkeld kan worden. De huidige gemeenteraad heeft vanaf 2012 een flinke bezuiniging op de welzijnssubsidie vastgesteld. De SP is van mening dat die instellingen en verenigingen die hun steentje bijdragen aan het realiseren en uitvoeren van sociaal beleid daarin ook financieel moeten blijven worden ondersteund.

De SP gaat voor Jij en Ik: is Wij

U bent hier