h

Coalitie CDA en VVD in Hof van Twente.

8 april 2010

Coalitie CDA en VVD in Hof van Twente.

Met als de als titel "Duurzaamheid , Ambitieus , Ondernemend en Betrokken' hebben CDA en VVD 31 maart 2010 een coalitieakkoord afgesloten voor de raadsperiode 2010 - 2014.

Het nieuwe college , naast burgemeester Hans Kok , bestaat uit Josh Sijbom (VVD) , Ben Ehuis en Pieter van Zwanenburg(beiden CDA). Het college wil het coalitieakkoord uitwerken in een actiegericht colllegeprogramma , dat jaarlijks wordt bijgesteld. Het akkoord bevat zes hoofdstukken. Hierin staat onder meer opgenomen dat mensen en organisaties in de kernen en buurtschappen zelf de ruimte krijgen om aan de slag te gaan met de eigen omgeving ,

Zelfsturing leidt tot betere oplossingen , draagvlak en betrokkenheid bij de eigen omgeving

aldus het coalitieakkoord. De regels en uitvoering van gemeentelijke regels worden nader bekeken , in lijn met het motto "Minder regels , beter doen", duurzaamheid bijvoorbeeld het stimuleren van vooral zonne-energie, het stimuleren van werkgelegenheid en het mogelijk maken hiervan op bijvoorbeeld bedrijventerreinen zoals Zenkeldamshoek.

Vanwege de crisis zal de gemeente Hof van Twente 4 to 6 miljoen euro moeten bezuinigen. Onduidelijk is de hoogte van de bijdrage uit het gemeentefonds. Een groep ambtenaren zal de gevolgen berekenen , zo bleek tijdens de presentatie van het coalitieakkoord. Door de bezuiningen zal nieuwbouw van een zwembadcomplex in Goor en verbouwing van van het Markelose zwembad voorlopig uitgesteld worden.

Met een coalitie van CDA en VVD staat het bungalowpark ook weer op de agenda. Beiden partijen vinden het wenselijk dat er een grote toeristische trekpleister komt met economisch gewin. Nieuwe plannen voor een vakantiepark zijn welkom aldus Harrie Scholten (CDA) en Gerda Bruins (VVD). De coalitie is ook voorstander van een varkenscluster, zij wil echter het aantal dieren beperken. Zes bedrijven met maximaal 300 fokzeugen en 3000 vleesvarkens.

De actiegroep strooit iedereen zand in de ogen en ging uit van veel grotere getallen.

Komst van een giga -gietenhouderij in Zeldam is niet meer tegen te houden aldus de coalitie. Harrie Scholten

We zijn al heel ver in de procedure..

Of een komst van een bungalowpark en varkenscluster bevordelijk is voor het coalitie -uitgangspunt duurzaamheid , daar wordt door biede partijen niets over vermeld. De SP Hof van Twente zal zich verzetten tegen het bungalowpark en het varkenscluster.

De portefeuilleverdeling is als volgt:
Sijbom (VVD) : wonen en werken.
Eshuis (CDA) : financie-en en leefomgeving.
Van Zwanenburg : welzijn en onderwijs, werk , inkomen en zorg.

VVD en CDA bezetten 13 van de 25 zetels , geen grote meerdeheid dus. Toch verwachten de partijen geen problemen.
Voor de oppositie biedt het meer mogelijkheden om beleid tegen te houden en te wijzigen.

U bent hier