h

Kom naar het Nationaal ZorgDebat op 18 februari!

5 februari 2017

Kom naar het Nationaal ZorgDebat op 18 februari!

Foto: SP / Nationaal ZorgFonds

Goede en toegankelijke zorg is onmisbaar voor iedere beschaafde samenleving. De gezondheid van de bevolking hoort centraal te staan, niet ‘de marktwerking’.
Afgelopen 20 jaar verschoof de zeggenschap over de zorg van het publiek en de zorgverleners naar de commerciële verzekeraars. Zij bepalen meer en meer wie welke zorg krijgt, en waar. Het idee was dat concurrentie tussen verzekeraars de zorg goedkoper zou maken. De werkelijkheid is dat de bureaucratie en de verspilling explosief zijn gegroeid. Het publiek zou steeds meer te kiezen krijgen, maar dat blijkt alleen te gelden voor wie meer kan betalen. De rest krijgt juist steeds minder keuzevrijheid.

Vechtmarkt
De zorg is een ware vechtmarkt geworden. Verzekeraars besteden jaarlijks alleen al 500 miljoen euro zorggeld aan reclame en marketing. Er zijn sinds de vercommercialisering ruim honderden miljoenen verspild aan het overstapcircus waar verreweg de meeste mensen helemaal geen gebruik van maken.

Boete op ziek zijn
Tegelijkertijd vangen we de zorgkosten steeds minder vaak samen op. Steeds vaker wordt gezegd: u betaalt het zelf maar. Wie de pech heeft om ziek te worden, betaalt 385 euro meer dan gezonde mensen, via het eigen risico. Dit bedrag is de afgelopen jaren verdubbeld. Dat is oneerlijk, en leidt er toe dat steeds meer mensen afzien van noodzakelijke zorg, omdat ze die niet kunnen betalen. Huisartsen luiden hierover al jaren de noodklok, maar het eigen risico blijft maar stijgen.

Zorg voor en van iedereen
Met de vercommercialisering van de zorg is een verkeerde weg ingeslagen. Het is tijd om een nieuwe richting te kiezen. 

Een Nationaal ZorgFonds
Ten dienste van de bevolking en zorgverleners, zonder commerciële belangen. Premiegeld gaat naar zorg en één organisatie, en niet naar marketing, winstuitkeringen en de bureaucratie van -tig verzekeraars.

Eigen risico afschaffen
Een boete op ziek zijn is oneerlijk. Bovendien weerhoudt het mensen om tijdig zorg te vragen, zodat problemen verergeren en behandeling uiteindelijk juist meer kost. We schaffen het eigen risico daarom af.

De zorg moet voor en van iedereen zijn. Van de bevolking en de zorgverleners. Daarom deze nieuwe richting. Al een kwart miljoen mensen steunt het Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico. In Hof van Twente heeft de lokale SP inwoners gevraagd naar hun mening en daaruit blijkt dat ook veel Hof van Twentenaren achter het Nationaal Zorgfonds staan. Dat is heel mooi!

Op 18 februari gaan we aan de Haagse politici laten zien dat het anders moet in de zorg. Dan vindt op het Malieveld in Den Haag het Nationaal ZorgDebat plaats tussen de lijsttrekkers van verschillende politieke partijen. Mocht je met de bus willen komen, meld je dan snel aan!

Wie: Iedereen die wil dat het Nationaal ZorgFonds er snel komt
Wat: Het Nationaal ZorgDebat
Waar: Malieveld, Den Haag

Het programma duurt van 12.00 uur tot 13.30 in een tent op het Malieveld. Daarna lopen we een gezamenlijke mars door Den Haag en rond 15 uur wordt het programma afgesloten. Vanuit het hele land vertrekken er bussen en voor slechts 5 euro kun je mee. Kom ook met de bus en meld je aan!

aanmelden busvervoer

Reactie toevoegen

U bent hier