h

SP IN DE RAAD - NOVEMBER 2019

26 november 2019

SP IN DE RAAD - NOVEMBER 2019

De afgelopen week hadden wij – na de raad van 4 en 6 november 2019 - nog wat stevige mail-debatten over de meerjarenbegroting, waarbij elkaar nog de maat werd genomen. Op 14 november waren wij – als SP – bij een bijeenkomst van Dynamiek Stokkum: er zijn 2 belangrijke thema’s die spelen in Stokkum.

Namelijk de toekomstplannen OBS en bouwplannen. Het ging over 10 nieuwe woningen in Stokkum, bewegend leren op de openbare basisschool (men wil ook een buitenschoolse opvang realiseren). De bijeenkomst werd zeer druk bezocht (geen stoel meer vrij): Stokkum leeft! Zeer belangrijk: het gaat feitelijk over de leefbaarheid van de Hof van Twente: een verzameling buurtschappen en kernen. Het domein van P10 Plattelandgemeenten Nederland.

Op 16 november kwam dagblad Trouw met een artikel over asbestclaim inzake Eternit.

In het Trouw-artikel stond dit:

‘’Asbestslachtoffers hebben aangifte van doodslag gedaan tegen Eternit. De raadsman van asbestslachtoffers beschuldigt fabrikant Eternit van doodslag ‘op industriële schaal’.

Ook het Comité Asbestslachtoffers, in 1995 door de Socialistische Partij opgericht om mensen met asbestziekten en hun nabestaandenbij te staan, ondertekent de strafklacht. Eternit wordt verweten dat het bedrijf werknemers, hun gezinsleden en personeel van andere bedrijven die met asbest van Eternit werkten, heeft blootgesteld terwijl de firma wist dat de stof dodelijk kan zijn. Bij een delict als doodslag speelt verjaring geen rol, zegt Bob Ruers, oud-advocaat en expert in asbestzaken. Hij treedt als gemachtigde van de nabestaanden op.

De nabestaanden vinden dat het Openbaar Ministerie juist nu reden heeft om Eternit aan te pakken, omdat het aantal slachtoffers momenteel rond een hoogtepunt ligt: meer dan vijfhonderd doden per jaar.

Eternit heeft vooralsnog nog niet gereageerd over de aangifte’’

Wij vinden het belangrijk dat de inwoners van de Hof van Twente dit weten.

SP Fractie

Herman Kalter en Frank Stevens

Reactie toevoegen

U bent hier