h

Burgemeester Nauta biedt excuses aan voor 'gebrekkige' communicatie rondom hack

21 juni 2023

Burgemeester Nauta biedt excuses aan voor 'gebrekkige' communicatie rondom hack

Foto: SP

Burgemeester Ellen Nauta van de gemeente Hof van Twente heeft vanavond haar excuses aangeboden aan de raad. Raadsleden vinden dat zij onvoldoende op de hoogte zijn gehouden van de rechtszaak die de gemeente had aangespannen tegen IT-provider Switch-IT. De gemeente gaat mogelijk alsnog in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

De rechtszaak die de gemeente had aangespannen, draaide om de hack in de gemeentelijke systemen, eind 2020. De hack kostte de gemeente ruim 4,2 miljoen euro en dat geld wilde zij verhalen op IT-provider Switch IT uit Enschede. Tevergeefs, zo bepaalde de rechtbank, die stelde dat vooral de gemeente zelf nalatig is geweest.

'Ik ben gekozen'

SP-raadslid Herman Kalter vindt dat de raad niet goed op de hoogte is gehouden van de rechtszaak. Het steekt hem dat het college vragen erover niet beantwoordde of afdeed als 'niet relevant'. "Ik ben gekozen als raadslid", zei Kalter tegen burgemeester Nauta. "Als u simpele vragen van ons - in een belangrijke kwestie over vier miljoen euro schadeclaim - al niet relevant vindt en simpel niet beantwoordt, wat is dan de relevantie van ons werk hier?"

Raadslid Fred Rijkens (PvdA) steunde Kalter. "Het is niet goed dat een vraag niet beantwoord wordt", zei hij.

Excuses

Burgemeester Nauta benadrukte dat de raad 'vanaf het begin van de hack betrokken is geweest bij het dossier'.

Dat het voor raadsleden onduidelijk was wanneer de rechtbank uitspraak deed in de zaak, zegt Nauta te betreuren. "We wisten zelf ook niet wanneer we aan de beurt waren. We kregen eerder 17 mei te horen van de rechtbank, maar het werd uiteindelijk 11 mei. Als u het had willen horen, bied ik daarvoor mijn excuses aan."

"Hello, need data back? Contact us fast."

Hackers legden eind 2020 alle systemen van de gemeente Hof van Twente plat. In ruil voor een bedrag van 750.000 euro wilden de hackers de systemen weer vrijgeven, maar de gemeente weigerde in zee te gaan met de criminelen.

Het opnieuw opbouwen van alle gemeentelijke systemen heeft ruim 4,2 miljoen euro aan gemeenschapsgeld gekost, omgerekend zo'n 120 euro per inwoner. Dat geld probeerde de gemeente te verhalen op Switch IT Solutions, dat het systeembeheer voor de gemeente deed.

De gemeente heeft nog twee maanden de tijd om te beslissen of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank. Raadslid Rik de Valk (Gemeente Belangen) stelde voor om zich daarover door een advocatenkantoor te laten adviseren.

"We zijn nu alle ins en outs aan het onderzoeken", zei burgemeester Nauta over een mogelijk hoger beroep. "Wat we kunnen delen, dat delen we. Soms moet dat vertrouwelijk, omdat het ook bedrijfsinformatie bevat."

Of de gemeente het nog redt om op tijd, binnen twee maanden, te beslissen over hoger beroep? "Het wordt hard werken voor we op reces gaan", zei Nauta. (bron RTV Oost). 

U bent hier