h

IN MEMORIAM Anke Tiemens

12 juni 2023

IN MEMORIAM Anke Tiemens

Foto: SP

7 juni 2023 is een van de oprichters van de SP-leden afdeling Hof van Twente overleden.
Anke Tiemens (17-03-1940 Middelstum (Gr), 07-06-2023 Hengelo (Ov)
Anke was sinds het begin betrokken bij de SP in Goor, vanaf 2001 de SP Hof van Twente.

Zo stond zij in 1995, samen met Hannie Woestenenk, aan de wieg van de SP afdeling Goor , toen de SP ook landelijk een vertegenwoordiging kreeg.
Centraal in hun eerste acties stond de gigantische asbestvervuiling in de gemeente, een onderwerp waar destijds en ook nu nog zeer laconiek mee werd omgegaan. Vele levens zijn door blootstelling aan asbest gevergd. Anke bezocht en kende de weduwen van de mannen die bij het bedrijf werkten, of slachtoffers die aan asbest blootgesteld waren op andere manieren.
Onlangs werd Anke’s kennis over de werkomstandigheden bij het bedrijf nog geraadpleegd. Ze had er zelf als eerste vrouwelijke medewerker gewerkt en getuigde met haar kennis van de werkopvattingen van de bedrijfsdirectie van Eternit.

Zij was voorzitter van de SP-afdeling Goor en was van 1998-2000 raadslid. Anke Tiemens bleef actief in het bestuur van de afdeling Hof van Twente, was een trouwe bezorgster van ons landelijk partijblad Tribune en deed mee aan acties zoals die tegen de komst van een bungalowpark op de Herikervlier en vóór het behoud van een huisartsenpost in Goor.

Op 13 oktober 2010 is zij, de ‘godmother’ van de SP in de Hof van Twente, onderscheiden met de zilveren tomaat, de op één na hoogste interne onderscheiding die de SP kent.

Zij stopte – op 70-jarige leeftijd - met haar bestuursactiviteiten, was tot het laatst uitermate betrokken bij de SP. Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022 was zij SP-lijstduwer Tot op het laatst sprak ze nog graag uitvoerig met ons over de landelijke politiek en de SP. Anke overleed op 7 juni 2023 in een hospice in Hengelo.

Wij gedenken haar en zijn haar veel dank verschuldigd.

SP Hof van Twente

Gerard Laarhuis voorzitter
Herman Kalter fractievoorzitter

U bent hier