h

SP in de Hofse raad juni/juli 2024

9 september 2024

SP in de Hofse raad juni/juli 2024

Foto: SP

Het voornaamste wat de afgelopen maanden in de raad is gebeurd:

Kiekeboe
Er werd denigrerend gesproken over de kringloopwinkel Kiekeboe. Deze organisatie is gedwongen (zowel qua plek als ook qua financiën) te sluiten. Door onvoldoende ondersteuning van de gemeente. Buitengewoon spijtig, vanwege haar bijdrage aan hergebruik inventaris, voorwerpen / duurzaamheid, haar betrekken van (kwetsbare) medewerkers/vrijwilligers met afstand tot de arbeidsmarkt.

Met name de inzet bij Kiekeboe van (kwetsbare) medewerkers/vrijwilligers is van niet te onderschatten belang (geweest). Inmiddels is de kwestie afgesloten, maar wij hopen dat het een leer is bij mogelijk, nieuwe initiatieven zoals Kiekeboe. De PvdA-fractie komt de eer toe alles eraan gedaan te hebben de laatste periode.

Twickel
De afgelopen tijd zaten we ook weer op diverse punten met Twickel in de strijd, die zich weer zeer lastig toonde bij diverse maatschappelijke initiatieven. Zoals: bestemmingsplan camping Westerholt, wat geschikt moet worden gemaakt voor hoogwaardig toerisme, wat dat ook moge betekenen. Betekent in ieder geval
wel dat veel toenmalige toeristen uit de camping werden gezet, zonder goede schaderegeling voor hen.
Zoals: Windproblematiek Hof van Twente, programmeringsafspraken Wind voor Buren. Het mag van Twickel overal komen, maar niet daar.
Zoals: sportpark Scheetheuvel – Rood Zwart. Na het – enige maanden geleden -rumoer over niet verlengen pachtovereenkomst, had het college toch goede hoop dat het snel geregeld zou worden. Inmiddels dus maanden verder, maar het college en de Twickel-regenten zijn nog geen stap opgeschoten. We moeten blijven hopen, volgens het college.
Overigens was het fijn om te zien dat ook de CDA-fractie krachtig stelling nam indeze kwestie.

Meerjarenbegroting 2025-2028
Hierbij werd – in de raad van 9 en 10 juli – de richting besproken van deze
meerjarenbegroting in de zogeheten kaderbrief: sluitend in 2025, niet sluitend 2026- 2028
Het is van de Provincie en het Rijk niet toegestaan om een niet-sluitende begroting inte dienen. Daarbij dient wel beseft te worden dat het Rijk zowel provincie en gemeenten van voldoende middelen moet voorzien om sowieso haar taken (zijnde haar voorzieningen tbv onze inwoners) uit te kunnen voeren.

Dit is echter niet het geval: zowel het provinciefonds als ook het gemeentefonds worden dermate slecht gevuld, dat men in provincies en gemeenten al jaren het zogeheten ravijnjaar 2026 op zich zien afkomen.
Als dan nog steeds de eis is om tot sluitende begrotingen te komen: dan komen er voor onze inwoners bezuinigingen, lastenverzwaringen, minder voorzieningen, minder dienstverlening en impact op onze organisatie (kunnen hun taken dan minder uitvoeren, terwijl dat nu al vaak een probleem is door te weinig capaciteit).
Gemeente (ook de onze) hebben al langdurig gelobbyd, maar zonder succes.
Wij stelden onomwonden dat wij geen verantwoording willen nemen voor minder voorzieningen voor onze inwoners, dat wij genoeg hebben van kabinetten die inwoners met allerlei minder voorzieningen willen opzadelen.
Het kan gewoon niet...
Wij zeiden dat de gemeenten in echte actie moeten komen, zoals bv wat de VNG stelt: Rijksbegroting niet accepteren op Prinsjesdag 2024
In november 2024 wordt de raad de begroting 2025 (en 2026-2028) gepresenteerd: we zullen zien. Hoop niet voldoende, moeten zekerheid hebben over onze voorzieningen.
Fractie SP Hof van Twente
Herman Kalter

Reactie toevoegen

U bent hier